به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت حضرت معصومه(س) میبد در استان یزد بهصورت غیررسمی فعالیتش را از سال ۷۵ آغاز کرده است و سپس در سال ۸۲ پس از اخذ مجوز از ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به صورت رسمی فعالیتش را ادامه داده است.
این مجموعه توسط حجتالاسلام محمد کاظمیصباغی اداره میشود. او که متولد سال ۱۳۵۷ است تحصیلاتش را در زمینه دکتری فلسفه اقتصاد به اتمام رسانده است و در کنار آن نیز مشغول خواندن درس خارج است، درباره هدف راهاندازی این مؤسسه میگوید: «ترویج فرهنگ قرآنی و نهادینه کردن انس با قرآن در سطح تمامی خانوادهها هدف اولیه راهاندازی این مرکز بوده است».
از او درباره علت نامگذاری این مؤسسه به نام حضرت معصومه(س) پرسیدم، ادامه میدهد: «این نام به دلیل اسم خیّری بوده است که منزلشان را به مؤسسه واگذار کرد و لذا به همین عنوان اسم مؤسسه را حضرت معصومه(س) قرار دادیم اما بعدها که خواستیم به صورت رسمی این مؤسسه را ثبت کنیم نیت کردیم تا بنام کریمه اهل بیت باشد تا همراه با برکاتی برای مؤسسه باشد».
کارهای مدیریتی و تصمیمهای اساسی مؤسسه در قالب هیئت مدیرهای تصویب میشود. این هیئت مدیره متشکل از هفت نفر از بانوان و آقایان هستند، صباغی میگوید: «ساختار قانونی هیئت مدیره متشکل از سه نفر است اما در مقام عمل و اجرا هیئت مدیره متشکل از چهار نفر از آقایان و سه نفر از بانوان است، در حقیقت میتوان گفت، بخش اداری شامل این است که در رأس آن مدیرعاملست و در زیرمجموعه آن هیئت مدیره است و ادامه از پنج قسمت اصلی چون معاونت اجرایی، اداری و مالی، طرح و برنامه، پیشدبستانی قرآن و دبستان تشکیل شده است».
او ادامه میدهد: «معاونت اجرایی که کارهای سختافزاری را انجام میدهد. معاونت اداری و مالی است که دارای بخشهایی چون حسابداری، دبیرخانه و روابط عمومی است. دبیرخانه نیز مسئولیت نامهنگاری و صدور گواهینامه را و بخش روابط عمومی نیز بخش سایت و تبلیغات را با سایر افراد دارد».
صباغی با اشاره به معاونت طرح و برنامه که از دیگر بخشهای این مجموعه است که دارای واحدهایی است، میگوید: «واحد فرهنگی که برنامهریزیهای فرهنگی در این بخش انجام میگیرد. واحد نظارت و ارزیابی بخش دیگری است که دو وظیفه عمده برپایی آزمونهای مجموعه و دیگر نیز بازدید و ارزیابی کلاسهای و فعالیتهای کادرهای اجرایی و نیروها و مربیان را عهدهدار است».
وی اظهار میکند: «پژوهش است که کارهای پژوهشی و زیرساختهای آموزشی تأمین محتوا دورهها و همچنین محتوای تولیدات در عرصه فضای مجازی برعهده این بخش است. بخش دیگر مرتبط با دانشآموختگان مؤسسه است. این بخش مرتبط با قرآنآموزان مؤسسه است که دورههای آموزشی خود را در رشتههای حفظ قرآن و سایر رشتههای قرائت و مفاهیم قرآن به اتمام رساندهاند و به منظور عدم رها شدن آنها این واحد در نظر گرفته شده است».
مدیر مؤسسه حضرت معصومه(س) عنوان میکند: «این بخش در راستای برپایی کارگاهها و جلسات ماهیانه و یا بهکارگیری در داخل و خارج از مجموعه مؤسسه و به منظور ساماندهی قرآنآموزانی که تمام دوران قرآنی را با مؤسسه گذراندهاند برپا شده است. واحد آموزش از دیگر بخشهای معاونت طرح و برنامه است که طی آن به برنامهریزی درخصوص برپایی دورههای عمومی و تخصصی در سطح فرد و خانواده پرداخته میشود تا از این طریق فرهنگ قرآنی در خانوادهها نهادینه شود».
میتوان گفت این مؤسسه در کنار فعالیتهایش در سایر حوزههای آموزشی و پژوهشی مرتبط با بزرگسالان از توجه به بخش نونهالان و خردسالان غافل نبوده است و لذا با گنجاندن معاونت پیشدبستانی قرآن اقدام به راهاندازی پنح مرکز پیشدبستانی در سطح شهرستان میبد کرده است.
او با اشاره به اینکه مراکز پیشدبستانی فوق از مجوز آموزش و پروش برخوردار هستند، میگوید: «آنها نیز در چارت سازمانی مؤسسه به اسم حضرت معصومه(س) شناخته میشوند اما براساس مجوز آموزش و پرورش علاوه بر اینکه فعالیت این مراکز تحت پوشش مؤسسه است دارای اسامی مستقل با نامهای مصباحالهدی، مهرورزان، بشری، سفیران بهشت و شکوفههای بهشت هستند. در این مراکز علاوه بر تعلیم مصوبات آموزش و پرورش، احادیث کاربردی، آیات مفهومی و موضوعی قرآن کریم به همراه بیان قصه زندگی حضرات معصومین(ع) و … در کنار برپایی اردوهای آموزشی و تفریحی انجام میگیرد».
معاونت دبستانها از دیگر بخشهای این مؤسسه است که طی سال ۹۶-۹۵ اقدام به ثبت نام دانشآموزان علاقهمند کرده است، صباغ ادامه میدهد: «که طی امسال مجوز سه دبستان را در سطح شهرستان میبد اخذ کردهایم و پیگیر انجام مراحل مقدماتی و اولیه ثبت نام هستیم. برای دبستانها برنامههای بلندمدت داشتهایم تا اینکه دانشآموزان وارد مقاطع نوبت اول و دوم متوسطه نیز شوند عنوان آنها را مجموعه مدارس نور قرار دادهایم که این عنوان کلی را از آیه «اللَّهُ نُورُ السَّمَوَتِ وَالْأَرْضِ» گرفتهایم و در نظر داریم در آینده نزدیک مقاطع بالاتر از دبستان را نیز راهاندازی کنیم».
او ادامه میدهد: «هر کدام از این مدارس نیز با اخذ مجوز از آموزش و پروش است که با نامهای جداگانهای فعالیت میکنند که دو دبستان غیرانتفاعی دخترانه با نامهای نورالبیان و نورالسماء فعالیت میکنند و دبستان پسرانه نیز با عنوان نورالمهدی فعالیت میکند».
میتوان تشکیل گروه تواشیح و مدیحهسرایی نورالبیان را از دیگر دستاوردهای این مؤسسه دانست که از سال ۱۳۹۰ با مدیریت مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت حضرت معصومه(س) و با هدف جذب جوانان به بهرهمندی از فرهنگ قرآن ویژه نوجوانان این شهرستان راهاندازی شده است که توانسته افتخاراتی را برای خود و هم برای این مرکز همراه داشته باشد.
از برنامههای این مؤسسه نیز میتوان به واحد مطالعاتی شهید مطهری اشاره کرد که کتابهای این استاد به صورت برنامهریزی شده و هدفمند طی سیر مطالعاتی، علاقهمندان مطالعه میکنند و سپس از آنها آزمون اخذ میشود و مدرک نیز به آنها اعطا میشود. او درباره این طرح ادامه میدهد: «تمام کتابهای شهید مطهری تهیه شده و به صورت امانت در اختیار افراد قرار گرفته میشود. دیگر اینکه بر اساس این طرح جلسات پرسش و پاسخ و رفع اشکال درخصوص کتاب موضوع با کارشناس مربوطه مسلط برگزار میشود و هر مرحله که تمام میشود آزمون به از افراد اخذ میشود و سپس گواهینامه به افرادی که سطح را گذراندهاند، اعطا میشود».
هنگامی که از افتخارات کسب شده توسط مؤسسه میپرسم، میگوید: «از جمله برخی از آنها میتوان به این اشاره کرد که نخستین، بزرگترین و موفقترین مؤسسه در سطح شهرستان مؤسسه حضرت معصومه(س) است، این مؤسسه توانسته ۱۶ شعبه در شهرستانهای میبد و ندوشن راهاندازی کند. همچنین توانسته عنوان مؤسسه برتر کشوری را در آزمون سراسری قرآن و عترت ارشاد طی سال ۹۳ کسب کند».
صباغی ادامه میدهد: «این مؤسسه سالیانه بیش از هزار نفر را در رشتههای مختلف قرآنی آموزش میدهد و با تأسیس پنح مرکز پیشدبستانی سالیانه بیش از ۲۶۰ نفر از آموزشهای قرآن خردسالان آن بهرهند هستند. همچنین تربیت بیش از ۱۵۰ حافظ کل قرآن کریم و بیش از ۸۷۰ حافظ در اجزاء گوناگون از دیگر افتخارات این مؤسسه است که میتوان به آن اشاره کرد».
کلاسهای آموز قرآن این مؤسسه از سال گذشته با توجه به کمک یکی از خیرین به صورت رایگان برگزار میشود به گونهای که عمده هزینههای دارالقرآن توسط این خیرین تقبل میشود که همین امر موجب رشد ۳۰۰ درصدی علاقهمندان و قرآنآموزان طی امسال نسبت به مشابهش در سال گذشته شده است.
هنگامی که از صباغی که خود حافظ کل قرآن کریم نیز است، درباره علت راهاندازی مؤسسه میپرسم؟ ادامه میدهد: «در سال ۷۵ هنگامی که توانستم حفظم را به اتمام برسانم از طریق دوستانم و پیشنهاد آنها مشغول به مربیگری برای کلاسهای حفظ قرآن در سطح شهرستان شدم. در ابتدا کلاسهای قرآنی در سطح شهرستان انگشتشمار بوده است و سپس کلاسهای حفظ قرآن را به صورت سیار برگزار میکردیم و در کنار آن نیز کلاسهای قرآن در سایر رشتههای قرائت قرآن نیز تشکیل دادیم تا اینکه در سال ۸۲ پس از اخذ مجوز و اختصاص زمینی از سوی خیری به فعالیتهای مؤسسه توانستیم این مجموعه را با این برنامههای متنوع برنامهریزی و پیش ببریم که تمام اینها را از برکات قرآن و همنامی مؤسسه با کریمه اهلبیت(ع) میدانیم».
وی در پایان توصیه میکند: «هرچند در زمینه فراگیری قرآن با ناملایماتی روبرو میشوید آن را با هیچ چیز در زندگی عوض نکنید و به هر قیمتی خودشان را در مسیر قرآن نگه دارند و سختیهای مادی و معنوی و فشارهای مادی و معنوی باعث نشود که از کارهای قرآنی فاصله بگیرند چراکه بسیاری افرادی هستند که برکت همنشینی و همراهی مداوم با قرآن کریم موجب شدها ست که در جامعه نقش اثرگذار و در کارهای علمی ـ فرهنگی و تحصیلاتی رشد و پیشرفتهای چشمگیری داشته باشند».