خداوند متعال در قرآن کریم یکی از ویژگیهای بندگان راستین را توجه خاص به تربیت فرزند و خانواده خویش میداند. تربیتی که اگر همراه انس با قرآن باشد کودک از همان دوران اول زندگی، آیندهای روشن و سالم در انتظارش خواهد بود. حنانه خلفی یکی از این کودکان است که به عنوان یک نابغه قرآنی در کشور شناخته میشود.
حنانه متولد ۲۲ آبان ۱۳۸۵ است و رتبه اول حفظ در سی و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم را کسب کرده است. صوت زیبای او باعث شده تا برای اولین بار در کشور، تلاوت کل قرآن او با اجازه رهبر معظم انقلاب ضبط و توزیع شود. برای اینکه بدانیم راز موفقیت و توصیههایی حنانه برای همسن و سالانش چیست، با او به گفتوگو نشستیم.
در حال حاضر روزی سه جز از قرآن کریم را مرور میکنم و بعد از آن ۲ صفحه ترجمه کار میکنم. ابتدا، هفتهای یک صفحه حفظ میکردم، اما بعد به روزی یک صفحه رسید و امروز سه جزء مرور میکنم.
حنانه توصیههایی تربیتی از قرآن و حدیث به هم سن و سالان خود کرد و گفت: خداوند در قرآن میفرماید: «فَاقْرَۆُا ما تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْآن»، تا جایی که میتوانید قرآن بخوانید. پس به اندازهای که برای شما ممکن است از قرآن تلاوت کنید. امام صادق(ع)، نیز در حدیثی میفرمایند: قلب کودک همچون زمینی خالی است، هر چه در آن افکنده شود پذیرا است و بهترین زمان برای حفظ قرآن همین دوران است.
وی ادامه داد: امام صادق(ع)، در جای دیگری میفرمایند: «من قرا القرآن و هو شاب مومن، اختلط القرآن بلحمه و دمه»، كسى كه قرآن قرائت كند در حالى كه جوان با ايمان باشد قرآن با گوشت و خونش آميخته مىشود. همچنین در حدیث آمده «وَ عَلَیکَ بِتِلاوَةِالقُرآنِ عَلی کُلِّ حالٍ»، برتو باد که در همه حال قرآن تلاوت کنی. چراکه قران نور و هدایت است، «إِنَّ هَذَا الْقُرْآنَ يَهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ.»
حنانه خلفی ادامه داد: قرآن شفا و رحمت است چراکه میفرماید «وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ»، قران ذکر است «أَلا بِذِكرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ القُلُوبُ،» و دل با یاد خدا آرام میگیرد. پیامبر اکرم(ص)، نیز میفرمایند: أَفْضَلُ عِبادَةِ اُمَّتی قِرَاءَةُ القُرآنِ یعنی برترین عبادت امت من خواندن قرآن است.
این حافظ کل قرآن کریم، با اشاره به نحوه حفظ کردن قرآن کریم هم، گفت: زمانی که میخواستم قرآن را حفظ کنم، سه بار با نوار منشاوی گوش میدادم و ۳ بار هم با نوار حصری، به صورتی که آیه اول را که حفظ میکردم تا به آیه دوم برسم و بعد از آیه اول تا آیه دوم میخواندم تا به آیه سوم برسم، بعد برای آیه سوم از اول شروع میکردم تا آخر آیه سوم و به همین صورت تا آخر صفحه ادامه میدادم.
در ادامه به سراغ پدر حنانه رفتیم. مصطفی خلفی پدر خانواده و معلمی باز نشسته است. لیسانس ادبیات عرب و فوق لیسانس علوم قرآن و حدیث دارد و در یکی از دبیرستانهای تهران عربی درس میدهد. وی اهل ازنای استان لرستان است و پیش از تهران با خانوادهاش در آنجا زندگی میکرد.
از وی در مورد نحوه تربیت قرآنی حنانه سوال کردیم، که پاسخ داد: پدر و مادر باید بدانند که از بدو تولد، و حتی قبل از آن و در زمان بارداری باید به فکر تربیت بچه بود. به عنوان مثال در زمان بارداری، مادر باید سعی کند هر روز قرآن بخواند و به آیات قرآن بسیار نگاه کند، چراکه قرآن خود تاثیرش را بر کودک خواهد گذاشت.
به جای لالایی، با نوای قرآن بچه را بخوابانند
خلفی افزود: نکته مهم دیگر این است که وقتی بچه متولد شد، بهتر است به جای لالایی خواندن، با نوای قرآن بچه را بخوابانند. کاری که خود ما روی حنانه انجام دادیم و الحمدالله نتیجه هم گرفتیم. در سن سه سالگی بود که ایشان سورههایی را که گوش داده بود، به راحتی به زبان میآورد، به صورتی که آنها را تلاوت میکرد، بدون اینکه آموزشی دیده باشد.
خانوادهها نباید در این قضیه با فشار وارد شوند
پدر حنانه تصریح کرد: بهترین زمان برای حفظ قرآن از ابتدای چهارسالگی تا ده سالگی است و بهترین نوع انس با قرآن حفظ کردن آن است. البته خانوادهها نباید در این قضیه با فشار وارد شوند چراکه حتما باید این استعداد در بچه وجود داشته باشد و باتوجه به میزان استعداد، به صورت خیلی آرام، قرآن را همراه با بازی به کودکان آموزش دهند.
گاهی بچه استعداد دارد اما پدر و مادر حوصله ندارند
وی ادامه داد: اگر آموزش، حفظ، قرائت و تلاوت قرآن کریم همزمان و همراه با بازی باشد، در فراگیری و پذیرش کودک بسیار موثر است. البته گاهی مواقع بچه استعداد و توانایی دارد اما متاسفانه پدر و مادرها حوصله این کار را ندارند، چراکه این نوع تربیت و آموزش نیازمند صبر و حوصله بسیار بالایی است. حال تصور کنید که میخواهید با بچه خود بازی کنید و این بازی همراه با آموزش قران هم باشد که قطعا نیازمند صبر و حوصله بسیار است.
پدر حنانه افزود: مسئولیت و آموزش حفظ حنانه به عهده من بود و روزی ۶ ساعت با او کار میکردیم و مرور چیزهایی که یادگرفته با مادرش بود. حنانه کوچکترین عضو خانواده است و ۴ سالش بود که در کلاسهای جامعةالقرآن الکریم و اهل البیت (ع) شرکت میکرد. در آن زمان ابتدا با زبان اشاره و حرکات دست یک سری از آیات را یاد میگرفت اما بعد از یک مدت فهمیدم که این شیوه کاربرد چندانی ندارد و قبل از اینکه در کلاسهای حفظ شرکت کند روخوانی و روانخوانی قرآن را به او آموزش دادیم.
خلفی ادامه داد: بعد از این کلاسها حنانه قادر بود حروف را تشخیص دهد و بخواند اما توانایی نوشتن نداشت. در سن ۵ سالگی جزء ۲۹ و ۳۰ را حفظ کرده بود و اساتیدش به ما میگفتند او استعداد ویژهای دارد و میتواند به جای هفتهای یک صفحه، روزی یک صفحه حفظ کند و ما تصمیم گرفتیم خودمان در خانه برایش وقت بگذاریم.
کوچکترین عضو خانواده فعالترین عضو خانه
وی با بیان اینکه حنانه ظرف دو سال قرآن را حفظ و حالا مدتی است کار ترجمه را شروع کرده است، گفت: کوچکترین عضو خانواده ما شاید فعالترین عضو خانه است. ایشان مقام های متعددی در سطح استانی و کشوری آورده و شرکت در برنامهها و مسابقات مختلف باعث تشویق او به تلاش هرچه بیشتر برای کسب علوم قرآن شده است.
منبع : ایکنا